2011. március 24., csütörtök

Alaptechnikák

Sok gondolkozás után rájöttem, hogyan is építem fel majd a blogomat,mert azért nem mindegy ,hogy keszekusza, vagy rendezett.
Habár lehet, hogy beletekeredek és még én sem fogom tudni átlátni merre hány óra, de optimista vagyok, tehát áttekinthetőre fogom csinálni:D

Én arra gondoltam ,hogy a legalapvetőbb dolgoktól építem fel a Blogomat ,csak hogy követhető legyen, és ne keljen 500oldalt megnyitni ,hogy megtaláljuk a hiányzó ismereteket egy sütemény ,vagy egy torta elkészítéséhez!!

És most jöjjön az igazság: Nekem is szükségem van arra ,hogy az alapokat tudjam és átlássam,és miért is titkolnám elöletek a hiányosságaimat?Inkább Tanuljuk meg együtt :D

Első felvonásban a piskóta receptet a torták alapját gondoltam!


Piskóta recept:

A klasszikus alaprecept képlete az így néz ki : 1 tojás + 2dkg cukor + 2-2,5dkg liszt és ezeket a mennyiségeket tetszés szerint szorzással alakíthatjuk a kívánt mennyiségre.

Megmondom őszintén én amikor elsőnek olvastam ,azt sem tudtam merre hány óra, jojó szuper, hogy megvan adva ez a képlet, de honnan tudjam, hogy az én torta formámhoz hányas szorzót kell használnom?:D

Aztán rátaláltam arra, hogy a tortaforma átmérőjéhez adják meg az anyagmennyiséget ,na hát ez nekem ezerszer jobban is tetszett,én ezt a (23cm) átmerőjű tortaformát veszem alapul ,mert ilyennel rendelkezem!
(a képek sajnos most még nem a sajátjaim de ami késik nem múlik)

Tortakarika (23 cm-es) alaprecept:

 Hozzávalók:

Tojás:7 db

Cukor:14 dkg

Liszt:15 dkg

Elkészítés:


1,A tojásokat ketté választjuk ( Elvileg meg kell mosni előtte,  de én nem teszem ,és még nem krepáltam be : D)















2,ajánlatos a lisztet átszitálni


3,A tojások sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk.(vajszínűre)














Végeredmény a vajszínű massza.







4,A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot,és teljesen habbá verjük
teljes habbá (megáll benne egy kiskanál)---------->



















5,A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük.



6,Utána a tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük.(óvatosan de alaposan)


7,Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált lisztet.



8,Ha tortaformába töltjük, mindig homorú alakúra húzzuk ki a tésztát, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön. (én szoktam alá szilikonos sütőpapírt rakni .de csak egy kört az aljára)



   9,berakjuk a sütőbe 180C’-on


10,ha megsült kb 20-25 perc kell neki (akkor jo ha a fogpiszkálót beleszúrod kihúzód és nem ragadt rá a tészta) 

 11,Kiszedjük a formából (persze nem úgy mint én aki türelmetlen várni míg kihűl ,és szétégeti a kezét .)
Várjuk meg még kihűl a piskóta sem sérül! 



12,Szeleteljük 3 részre a piskótát (ajánlom bevizezni egy nagyon éles kést úgy precíz munkát tudunk végezni)





Még a végére hozzábiggyeszteném ,hogyha nem ilyenre sikerül elsőre, nehogy elkámpicsorodjunk, mert annak az esélye, hogy  valakinek elsőre ilyen tökéletesre sikerül szinte lehetetlen,amúgy is az íz a lényeg ,és elfedjük úgy is krémmel vagy marcipánnal. Szóval semmikép se törjünk le, ha nem lett tökéletes ,vagy hepehupán egyenletlenül vágtuk 3rom felé! Látnátok az én piskótáimat, vagy csúcsos a teteje, vagy olyan egyenletlenül vágom 3 felé,hogy legszívesebben sírva fakadnék de sose látszódik és mindig elfogy:D

Erre gondolok mikor azt mondom nem fog látszani:  (olyan egyenletlenül vágtam hogy csak na :D)
De mikor készlet ,engem se zavart főleg miután akinek sütöttem rá egy hónapra kérte, hogy csináljak 2ugyan ilyen tortát neki:D

Ez az én első saját készítésű fekete erdő tortám:








 Alap Vajkrém: 

Ez egy natúr édes krém, a cukrászatban legtöbbet használt anyag. Ízesíthetjük tetszés szerint, de arra azonban ügyelni kell ,hogy a hozzáadott anyag ne legyen túl nagy folyadéktartalmú, mert szét fog folyni (ki fog ikrásodni).  a krém.

Hozzávalók:

40dkg Vaj
35dkg Cukor
1dl Víz
1cl citromlé





1, A cukrot a vízzel felforraljuk, majd teszünk bele egy pár csepp citromlevet. Főzzük 2-3 percig.















2,Levesszük a tűzről, permetezünk rá pár csepp vizet, majd fedő alatt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre kihűlni.
















3,A vajat vagy margarint habverővel egy kicsit kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt cukorszirupot, és kihabosítjuk.




















2011. március 16., szerda

Kezdetek kezdete:)

Ez a nap is eljött ,hogy bepötyögöm az első betűket a blogomba!!

Ez a nagy öröm annak tudható be ,hogy ez a gondolat több mint fél éve megszületett a fejemben, de valahogy most jött el annak az ideje, hogy meg is valósítsam!
Ami igazából ötletet adott és motivál, hogy írjam ezt a  Blogot, az nem más mint a Sütés !!

Ence vagyok 20 éves  leányzó:)

Talán annak apropójából kezdett érdekelni a sütés, hogy először szakács szerettem volna lenni ,ehhez tartva magamat ,Vendéglátóipari Szakközépiskolába jelentkeztem.
Ahogy az évek teltek- múltak, egyre jobban kezdtem  észrevenni magamon ,hogy   amellett,hogy imádok főzni ,sertepertélni a konyhában, az igazi boldogságot, és azt amiben teljes mértékben bele tudom adni magam ,és a lelkesedésem ,az a sütés.Nagy hévvel el is határoztam, hogy cukrász iskola lesz az ,ahova beiratkozom.

Igen igen, mindenki azt hinné , vagy talán még irigyelné is, hogy igen de jó neki ,hogy ö már kitalálta mi is szeretne lenni, ha nagy lesz, vagy legalább van valami sejtése róla.
Na de nem eszik olyan forrón a kását!

Az ember fején ezernyi gondolat fut át, ha nem is akkor mikor kitalálta, mi is szeretne lenni, de később biztosan előjönnek:   

                        - honnan tudjam, hogy van e hozzá olyan képességem amivel kitűnök majd a               többi cukrász közül, hiszen sütni mindenki tud receptből,főleg ha jó a recept! 

                       - rendelkeznék-e hozzá elég fizikummal,türelemmel,kreativitással?
      
                       -Meg tudnék-e belőle élni?itthon is vagy csak külföldön?

                       -Vagy csináljam ezt csak hobbiként??

                        -El tudom magam képzelni, több 10 év múlva is ebben a szakmában??


És még  sorolhatnám természetesen!!
De ezeket az embernek le kell tisztáznia magában ,mielőtt elhatározásra szánja el magát!

Ha valamit szeretek csinálni az a sütés,eddigi visszajelzések alapján mindenki dicsérte, persze hozzá kell tennem még nagyon kezdő vagyok, a profizmus még csak az agyamban született meg, és a céljaimban vannak jelen,egyenlőre a kész alkotásokban még nem a legészrevehetőbb a tökéletesség.Persze ebből semmilyen problémát nem csinálok ,mivel tudom, most kezdtem és a fejlődéshez gyakorlás kell és idő!(persze le szoktam törni ,mint a bili füle, ha valami nem lesz úgy ,ahogy én elképzeltem, látványra vagy ízre, de kis dühöngés után rájövök ,hogy nem várhatok egyből tökéletes végeredményt! )
Azért mindenhez érzék kell, és persze egy jó recept!
A fizikum ,a türelem egyszerűen  felmérhető ,ha türelmesen 6 órán keresztül csinálsz egy tortát, mert neked a sebességed 6 órát követel a torta elkészítéséhez ,akkor nem kapsz hisztirohamot 2 óra után és téped a hajad hogy minek fogtam bele!:D
A kreativitás egy alapszinten meg legyen a többi úgyis az ismeretek bővülésével és a fejlődésünkkel egyre jobb és jobb lesz:)

A megélhetés a cukrászatból című témával kapcsolatban nagyon megosztó véleményeket kaptam .Valaki azt mondta ,hogy nem fizetik meg jól ,valaki azt, hogy hiány van belőle a piacon,valaki azt hogy csak külföldön keresnek jól! És akkor én úgy döntöttem, ezzel nem foglalkozom ,mert én nem egy átlag cukrász szeretnék lenni, ha belekezdek, hanem egy nagyon profi cukrász, és ha összejön (márpedig muszáj lesz neki) akkor úgysem lehet gond a  fizettessél, sem a tartózkodási hellyel!

Még ha nem is ez lenne az a szakma ami nekem való, miért is félnék belevágni??


A nyugalmam és bátorságomat az adja,hogy arra a teóriára támaszkodom ami a mai világra jellemző, mégpedig a felgyorsultság és a rugalmasság.Ma már nem azt a világot éljük ,ahol az ember megtanul egy szakmát és amíg nyugdíjba nem szambázik, addig abban a szakmában dolgozik.Hanem a mai világban, ha nem válik be egy szakma ,vagy nem tud az ember benne elhelyezkedni ,kinéz egy másikat és elvégzi.Jó, nem azt mondom, hogy könnyű, főleg akinek már családja van, de nem lehetetlen, a lehetőség adott.Én ezért merek ennyire magabiztosan belevágni.




Szeretnék megosztani veletek egykét linket,amelyek hatására rájöttem a cukrászat szépségére:


http://kiskukta.blogspot.com/




http://krickykonyhaja.blogspot.com/




http://adrykonyha.blogspot.com/

 http://bogyokonyha.blogspot.com/

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2009/05/macaron-keszitese-tapasztalatok.html 


http://kiprobaltrecik.extra.hu/tortak2.htm#tortasuli1http://www.ritakonyhaja.hu/http://www.carlosbakery.com/



Gyönyörűségek: