Szívecskés Torta:
Ez a torta egy születésnapra készült egy szuper kis csajszinak:)
Hozzávalók:
Piskóta:
7 tojás
14dkg cukor
12dkg liszt
Töltelék:
2 csomag grízes pudingpor
1l tej
1üveg barack befőtt
6kanál kristálycukor
Vajkrém:
40 | dkg | Vaj | ||
35 | dkg | Cukor | ||
1 | dl | Víz | ||
1 | cl | citromlé |
Házilag készített Tragant ( rosszul elterjedt nevén Fondant)
A hozzávalók így alakultak (az adagok csak körülbelüliek, pontos adatot ne tudtam soha mérni, érezni kell):
6 ek (kb 70 ml) céklalé (EZT CSAK AKKOR RAKJUK BELE HA RÓZSASZÍN TRAGANTOT IS SZERETNÉNK,HA FEHÉRET AKKOR VÍZZEL KÉSZÍTJÜK)
1 ek(kb 8-10 gr) zselatin
2 ek(kb 40 gr) méz
kb 40 gr margarin
kb 800 gr finom, átszitált porcukor (ebből kb 740-et vett fel, de azért mindig többet szitáljunk)
Piskóta készítése:
1, A tojásokat ketté választjuk:
2, A tojássárgákat a cukor 2/3- val kihabosítjuk:
3, A tojás fehérjéket habbá verjük a maradék cukorral:
4,A tojás fehérje hab 1/3-át hozzá adjuk a sárgájához, és fakanállal óvatosan, hogy össze ne essen a tojáshab, összeforgatjuk.:
4,Most pedig hozzá adjuk a tojásfehérje habot ,ami megmaradt, és összeforgatjuk a masszánkkal:
5,A masszánkba beleszitáljuk a lisztet:
6.A kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába ,beleöntjük a tésztamasszánkat. (de csak egy kört vágjunk a tortaforma aljába) :
7,Berakjuk a sütőbe, elvileg 2 ütemű sütést kellene alkalmazni (Én mindig elfelejtem ,és a sütőmön a gombok kicsit csámpák, az évek múlásával eltűntek a felfestett jelzések, és néha a kezemben marad a gomb, úgyhogy én azt sem tudom, hogy hogy sütöm, de valahogy mindig megsül szépen :D ) Szóval 180 fokra berakjuk ,amikor már látjuk ,hogy szilárdul és sül a teteje, akkor beleszúrunk egy fogpiszkálót ,és meg kukkantjuk, ha ráragad a tészta, akkor még sütjük.Összesen kb. fél óra alatt megsül.
Ez a kész állapot, mondjuk nem árt ha kicsit előbb kivesszük,mert nekem kicsit négerke lett ,de sebaj :D
8,Ajánlatos csak akkor kiszedni a tortaformából ha kihűlt a piskótánk,két okból is.Egyik nem ég szét a kezed,másik pedig a piskótád sem fog összevissza töredezni.Én mondjuk mielőtt kiveszem a formából, egy késsel a tortaforma szélén átmegyek, hogy véletlen se essen baja mikor szétnyitom a formát.
9,Ha kihűlt ,akkor egy nagyon éles vizes késsel 3 lappá vágjuk a piskótánkat!
.
Az első lépés letudva, a piskótánk kész .Most pedig jöhet a töltelék elkészítése.
Töltelék elkészítése:
1 liter tejből és 2 tasak Grízes pudingporból és 6 evőkanál cukorból pudingot készítünk.Hagyjuk kihűlni.
Megkenjük vele a szétvágott tortalapokat
Ráhelyezzük a barackokat:
Amikor már a teteje is rákerül elkészítjük a vajkrémet amivel befedjük a tortát.
Vajkrém elkészítése:
1. A cukrot a vízzel felforraljuk, majd teszünk bele egy pár csepp citromlevet. Főzzük 2-3 percig: |
2,Levesszük a tűzről, permetezünk rá pár csepp vizet, majd fedő alatt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre kihűlni. A vízből gőz képződik a fedő alatt ,így nem engedi, kikristályosodni a cukoroldatot:
3, A vajat/ margarint habverővel egy kicsit kikeverjük:
4,majd hozzáadjuk a kihűlt cukorszirupot, és kihabosítjuk:
Ha kész a vajkrém befedjük vele az egész tortát,ez azért fontos mert ez tapasztja oda feszesen a tragantot a torta felületére:
És igen itt követtem el azt a hibát, hogy csak a félig kész tortát fotóztam le a nagy koncentrálásban:(
A fehér színű tragantot porcukorral leszórt pulton kinyújtottam megfelelő nagyságúra majd befedtem vele a tortát ,jól rásimítottam ,hogy ne legyen levegős,majd a rózsaszín tragantot is kinyújtottam, és szívecskés mézeskalács formával kiszúrtam a szíveket és cukormáz segítségével odaragasztottam:
Tádádádám készen is van a remekmű:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése