A torta ötlet ,hogy Gyümölcs kosár legyen ,nem véletlen jött, ez a torta egy történethez ,és egy személyhez fűződik ;)
Íme a Torta :) Csak azért ,hogy lássuk mi a cél amiért dolgozunk;)
Piskóta:
Hozzávalók:
7 tojás
14dkg cukor
12dkg liszt
Elkészítés:
1, A tojásokat ketté választjuk.
2, A tojássárgákat a cukor 2/3 val kihabosítjuk
3, A tojás fehérjéket habbá verjük a maradék cukorral.
4,A tojás fehérje hab 1/3-át hozzá adjuk a sárgájához, és fakanállal óvatosan, hogy össze ne essen a tojáshab, összeforgatjuk.
4,Most pedig hozzá adjuk a Tojásfehérje habot ,ami megmaradt, és összeforgatjuk a masszánkkal.
5,A masszánkba beleszitáljuk a lisztet.
6.A kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába ,beleöntjük a tésztamasszánkat. (de csak egy kört vágjunk a tortaforma aljába)
7,Berakjuk a sütőbe elvileg 2 ütemű sütést kéne alkalmazni (Én én mindig elfelejtem ,és a sütőmön a gombok kicsit csápmák, az évek múlásával eltűntek a felfestett jelzések, és néha a kezemben marad a gomb, úgyhogy én azt sem tudom, hogy hogy sütöm, de valahogy mindig megsül szépen :D ) Szóval 180 fokra berakjuk ,amikor már látjuk ,hogy szilárdul és sül a teteje, akkor beleszúrunk egy fogpiszkálót ,és meg kukkantójuk, ha ráragad a tészta, akkor még sütjük.összesen kb fél óra alatt megsül.
Ez a kész árlapot, mondjuk nem árt ha kicsit előbb kivesszük,mert nekem kicsit négerke lett ,de sebaj :D
8,Ajánlatos csak akkor kiszedni a tortaformából ha kihűlt a piskótánk,két okból is,egyik nem ég szét a kezed,másik pedig a piskótád sem fog összevissza töredezni.En mondjuk mielőtt kiveszem a formából, egy késsel a tortaforma szélén átmegyek, hogy véletlen se essen baja mikor szétnyitom a formát.
9,Ha kihűlt ,akkor egy nagyon éles vizes késsel 3 lappá vágjuk a piskótánkat!
.
Az első lépés letudva, a piskótánk kész .Most pedig jöhet a Töltelék elkészítése.
Gyümölcskrém:
Először is egy alapvajkrémet készítünk!
Alapvajkrém:
Hozzávalók:
| ||||||||||||||
Elkészítés:
1. A cukrot a vízzel felforraljuk, majd teszünk bele egy pár csepp citromlevet. Főzzük 2-3 percig. |
2,Levesszük a tűzről, permetezünk rá pár csepp vizet, majd fedő alatt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre kihűlni. A vízből gőz képződik a fedő alatt ,így nem engedi, kikristályosodni a cukoroldatot.
3, A vajat/ margarint habverővel egy kicsit kikeverjük!
4,majd hozzáadjuk a kihűlt cukorszirupot, és kihabosítjuk.
Hozzávalók:
50 | dkg | alapvajkrém |
5 | dkg | Cukor |
5 | cl | citromlé |
1 | dkg | kukorica keményítő |
5 | cl | Víz |
15 | dkg | eper |
Tulajdonképpen bármilyen savanykás gyümölccsel ( eper, málna, ribizli, áfonya, meggy, szeder, stb.) jól elkészíthető. Jó alaktartó, nem folyik, ideális piskótákhoz.
Én eperből készítettem.
1,A gyümölcsöt a vízzel és a citromlével leturmixoljuk.( ha sok magos gyümivel dolgozunk bányásszunk ki egy részét a magnak ,hogy ne legyen zavaró fogyasztásnál.
3,A kukorica keményítőt elkeverjük fél dl langyos vízzel, és hozzáöntjük a forrásban lévő gyümölcshöz, majd 1 percig főzzük.
4,Miután kihűlt!!! (fontos ,hogy kihűljön teljesen, mert különben kicsapódik a vaj).Hozzá adjuk a Alapvajkrémünket,és habverővel összedolgozzuk.
5, Ha a krémet jól összedolgoztuk ,akkor jöhet a felvágott tortalapunk megkenése!
Ha az első lapot megkentük ,bőségesen jöhet a második lap is!
Ezután a harmadik lapot is megkenjük, és ráhelyezzük a második lapra, a tetejét is lekenjük, hogy legyen mibe állítani a díszítésnél a gyümölcsöket! Ajánlanám az 1cm réteget legfelülre!
Most pedig Elkészítjük ,a díszítéshez a krémet: A torta oldalsó bevonása, a diszités kosárfonatos minta.
Díszítőkrém:
Hozzávalók:
15dkg vaj
fél doboz Nutella (nagyobb kiszerelés)
10dkg Porcukor
Elkészítés:
1, a 15dkg vajhoz hozzáadjuk a 10dkg porcukrot, és robotgéppel habosra keverjük!
(Ajánlanám, hogy a vajat mindig minél kis sebre aprítsuk össze mielőtt elkezdjük a habverővel fel habosítani, mert nagyon dobálni fogja a vajat, és az egész konyha vajas lesz! Ez nem vicc saját tapasztalat :D
2,A Felhabosított vajunkhoz, hozzá adjuk a fél üveg Nutellát, és habverővel összedolgozzuk,ha kész a hűtőbe rakjuk,hogy kicsit megdermedjen és szépen lehessen vele dolgozni díszítésnél!
3,Miután lehűtőtűk,kivesszük és habzsákba töltjük, aminek a csöve direkt Kosárfonat mintázására van gyártva,tehát ezt külön kell venni ha ilyen mintát szeretnénk.
Először is ,nem árt begyakorolni tányéron, mivel nem annyira egyszerű ,de nehezíti majd a munkánk ,hogy függőleges domború felületen dolgozunk majd! Én is gyakoroltam mégsem sikerült tökéletesre a tortán,de nem kenődtem el ,Önök se kenődjenek el, ha nem lesz tökéletes!
Na jó, őszintén bevallom annyira belelendültem a torta díszítésébe ,hogy azon kaptam magam ,hogy kész is vagyok,először boldog voltam, bár nem maximálisan elégedett a munkámmal ,de aztán eszembe jutott ,hogy nem csináltam képet közötte,remélem elnézik nekem:)
3,A gyümölcsök Elhelyezésétől féltem a legjobban, mert ezt nem tudtam lenézni sehonnan,így a saját fantáziámat kellet használnom.Először félénken felvágtam a gyümölcsöket, és elkezdtem elhelyezni, ahogy jónak láttam,és minél több gyümi volt rajta, annál magabiztosabban pakolásztam a gyümölcsöt a tortámra, mert rájöttem nem is vagyok olyan elveszett, mint hittem:)
És táldádádám elkészültünk:)
A lényeg akárhogy is sikerült ,legyünk büszkék rá, mert mindent beleadtunk!!
A lényeg akárhogy is sikerült ,legyünk büszkék rá, mert mindent beleadtunk!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése