2011. április 9., szombat

Profiterol

 Mascarponével töltött Profiterol 


Ezt az édességet választottam ,egy gasztronómiai versenyen ami a Sulimba volt megrendezve.


Itthon is megcsináltam előtte, és az iskola tankonyhájában is megcsináltam egyszer.Mind a két alkalommal szinte tökéletesre sikeredett.Persze Mikor a versenyen készítettem el .a legrosszabbul sikerült a 3rom közül :(
Sajnos az alapanyag minősége silányabb volt mint amikkel én otthon dolgoztam, és a Csokikrémem minősége nem sikeredett a legjobban ,de halisten nem is ennek kellet dominálnia ,így megoldottam, hogy ne rontson munkámon.Szerencsére Elsők lettünk a 12 osztályból ,és ez nagy siker, mert szakmunkások is indultak ,akik viszont már nagyon nagy tapasztalattal rendelkeznek ,és már külföldön is dolgoztak.
Meg kell mondjam ,a csapatunk nagyon odatette magát.Kellett teríteni,előétel,főétel,desszert,és felszolgálni is ,nagyon sokoldalú volt a verseny.
3man konyhán, és 2en a felszolgálók voltunk.
Na de elég a fecsegésből!!
Nézzük Mi fán terem ez a Profiterol






 Hozzávalók:                   
                                                                   
Tésztához:                                    
8 dkg vaj,
11 dkg liszt,
4 tojás,
egy pici só,
1 dl víz



Töltelékhez:
30 dkg mascarpone sajtkrém
5 dkg cukor


Csoki krémhez:

15 dkg porcukor
3 dkg liszt,
15 dkg étcsokoládé,
2 dkg vaj,
8 tojássárgája,
1 csomag vaníliás cukor,
5 dl  tej


 Elkészítés:


Tészta:


1,A tésztához feltesszük a vizet a vajjal, és a sóval forrni.


2,Ha felforrt, beletesszük a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény falától elválik.


 3,Ekkor levesszük a tűzről, és forrón egyenként(csak akkor rakjuk a következő tojást ha látjuk hogy már felvette a tészta az előzőt!)   (robotgép segítségével) belekeverjük a tojásokat a tésztába.







 4, Ekkor kikent tepsibe, vagy szilikonos sütőpapírra kis halmokat nyomunk habzsák segítségével.


5,Pihentetés nélkül süthetjük forró sütőben (200-220C) 15-20 percig.




Ha kész a tésztánk,elkészítjük a krémet amivel megtöltjük:


Töltéshez a Mascarpone krém elkészítése:

1,    30dkg Mascarpone sajtkrémet összekeverünk 5dkg cukorral,majd betesszük kb 10percre a hűtőbe.







2,Betöltjük a Tésztánkat a Mascarpone krémmel





Csoki krém elkészítése:


1, A tojás sárgákat fehérre keverjük a cukorral,



2,majd hozzáadjuk a lisztet,




3 végül beleöntjük az előre felmelegített tejbe, és víz gőz felett főzzük ( Két tökéletesen egymásra illeszkedő lábas kell,az alsó lábasba vizet rakunk és rá tesszük a másik lábast és ahogy a víz forr úgy fokozatosan a gőz főzi a krémünket) A gőz fölött lassan állandóan kevergetve sűrűre főzzük.



4,Közben Vízgőz felett megolvasztjuk a csokinkat!



5,Ha megolvad a csokink belekeverjük a tejes tojásos krémünkbe és össze főzzük.




6,Tálba helyezzük a kis töltött puffancsainkat és leöntjük a csoki krémünkkel!



Én így tálaltam  a Versenyen:

1 megjegyzés: