2012. december 25., kedd

Egészséges "alakkímélő" zabpelyhes sütemény

Ezt a süteményt azért készítettem, hogy tudjak enni olyat karácsonykor, ami nem teljesen tömény kalória bomba, hanem egy könnyedebb sütemény,egészséges és finom.
Én előnyben részesítem a mézet, mert az édesítő használatáról megosztó véleményeket olvastam.

Boldog Karácsonyt Haspókok :)










Méz:

  • Kitűnő édesítőszer, teákba, gyógyteákba, sütemények, cukorkák készítéséhez is használják.
  • Jó házi szere a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak.
  • A természetes antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet.
  • Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH–tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását.
  • 1350-1450Kj/100g
  • kedvezően hat az izomzat és a szív működésére
  • kedvezően befolyásolja az emésztőrendszert
  • vérnyomáscsökkentő
  • gyógyító hatású légúti- és májbetegségeknél


                       Hozzávalók:

-11dkg Zabpehely
-11dkg Teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-3 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
-1 tasak sütöpor
-1 teáskanál gyömbér
-1 narancs reszelt hélya
-csipetsó
-2tójás
-10dkg puha vaj
-5 evőkanál méz!
-2,5 dl natúr joghurt






1,    11dkg zabpelyhet megpirítjuk, és ledaráljuk.Én diódaralót használtam, de ha valakinek esetleg nincs otthon akkor a zabpelyhet konyharuhába csomagolva kloffoloval agyon veri :)



 2,Hozzá adjuk a zabpehelyliszthez, a 11dgk teljes kiőrlésű tönköly lisztet,a 3 evőkanál kakaót,1tasak sütőport csipet sót, 1 teáskanál gyömbért ,és a reszelt narancshéjat.





3, A 2db tojást, a 10dkg puha vajat, és az 5 evőkanál mézet ,habosra keverjük habverővel ,majd hozzá öntjük az 2,5 dl  joghurtot és elkeverjük.Majd kanalanként adagolva belekeverjük a lisztes keverékünket.






 4, Kivajazott  tepsibe egyenletesre simítjuk a tésztamasszánkat és előmelegített sütőben 170 fokon 20     percig sütjük:





5,  Kis joghurtot kilehet keverni fahéjjal vagy gyömbérrel és tenni a tetejére :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése